Bijela medena pita

Dolcella

Bijela medena pita

Sastojci:

Za kore

100 g šećera
1 Dolcela Cimet šećer
120 g maslaca
75-80 g meda
50 g mlijeka
1 jaje
prstohvat soli
450 g Podravka Glatkog brašna
1 žlica sode bikarbone

Za kremu:

600 g mlijeka
150 g šećera
30 g grisa
50 g Doclela Gussnela
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
250 g omekšalog maslaca


Priprema:

Prvo pripremite bazu za kremu:
U zdjelici pomiješajte sve sastojke osim maslaca pa kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje pjenjačom sve dok ne dobijete kremu gustoće pudinga. Prekrijte plastičnom folijom da dodiruje površinu kreme i potpuno ohladite na sobnu temperaturu. Pećnicu zagrijte na 180°C i pripremite 4 velika papira za pečenje i dva pleha. Šećer, cimet šećer, maslac, mlijeko, med i jaje kuhajte uz stalno miješanje na laganoj vatri, dok se sve ne otopi.

Pustite 5 minuta da se prohladi, a zatim prelijte preko mješavine brašna, sode i soli. Umijesite mekano tijesto te ga odmah podijelite na četiri jednaka dijela. Tijesto stavite pod krpu kako se ne bi sušilo pa pripremite papir za pečenje.

Papir preklopite u 'kuvertu' ili kalup dimenzija oko 20x30 cm. Pogledajte video za detaljnije upute. Prvo tijesto stavite unutar papira, zatvorite ga pa pažljivo i polagano valjajte dok se tijesto ne raširi ravnomjerno do svih rubova i uglova 'kuverte'. Otvorite papir, izbodite tijesto vilicom i prebacite, zajedno s papirom, na pleh. Pecite oko 7 minuta tj. dok tijesto ne dobije lijepu tamnije zlatnu boju. Dok se prva kora peče, pripremite drugu i tako sve dok ne ispečete sve četiri. Ohladite sve kore.

Za kremu:
Izmiksajte omekšali maslac 4-5 minuta na najvećoj brzini, dok ne postane kremast i blijede boje. U njega dodajte žlicu po žlicu ohlađenog pudinga i miksajte dok se krema ne sjedini. Premažite prvu koru trećinom kreme pa stavite drugu. Lagano je pritisnite dlanovima, premažite drugom trećinom kore i tako dalje. Na kraju stavite četvrtu koru, pritisnite i ostavite kolač u hladnjaku 24 sata.

Posluživanje

Idući dan pospite ga šećerom u prahu i poslužite.

Savjet

Kolač je najbolji drugi i treći dan od pripreme.


Vrijeme pripreme: 1 sat + hlađenje

Zahtjevnost: jednostavno

Svi recepti