Boem kocke – neodoljivi okus tradicije

Dolcella

Boem kocke – neodoljivi okus tradicije

Sastojci:

Za biskvit:

9 jaja
200 g šećera
150 g brašna
40 g sitno mljevenih lješnjaka
1 prašak za pecivo
100 g čokolade u prahu
dobar prstohvat soli
300 ml ulja
100 ml mlijeka za namakanje kora

Za kremu od vanilije:

800 ml mlijeka
3 Dolcela pudinga okusa vanilije
100 g šećera
2 Dolcela vanilin šećera
160 g maslaca, sobne temperature

Za glazuru:

200 g tamne čokolade sa 70% kakao mase
6 žlica ulja


Postupak

Za biskvit:

U zdjeli pomiješajte jaja i šećer pa sve dobro izmiješajte mikserom kako bi dobili gustu, svjetlu smjesu. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, lješnjake, prašak za pecivo, čokoladu u prahu i prstohvat soli. Dodajte ovu mješavinu suhih sastojaka smjesi od jaja i šećera pa sve još jednom izmiješajte mikserom kako bi se povezalo. Na kraju miješajte i ulje.

Razdijelite smjesu na pet jednakih dijelova.

Lim za pečenje (cca. 25x35) obložite papirom za pečenje pa na njega u tankom sloju rasporedite jednu petinu smjese za biskvit. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 10 minuta.

Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, zajedno s papirom za pečenje ga kliznite s lima, prekrijte ga čistom krpom i ostavite ga da se hladi. Ponovite postupak pečenja s preostalom smjesom dok ne dobijte pečenih pet biskvitnih kora. Ohlađene kore pažljivo odvojite od papira za pečenje pa prvu prebacite na pladanj. Premažite je s malo mlijeka i zatim je nadjenite petinom kreme od vanilije. Preklopite kremu sljedećim biskvitom, ponovno premažite mlijekom i petinom kreme te nastavite tako dok ne potrošite sve sastojke.

Ovako složen kolač ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stine, a zatim ga premažite čokoladnom glazurom. Narežite kolač na kocke, po želji ga ukrasite s još kreme, čokoladnim listićima i sjeckanim lješnjacima pa poslužite.

 

Za kremu od vanilije:

U zdjeli pomiješajte 100 ml mlijeka i sva tri pudinga od vanilije da dobijete glatku i gustu smjesu. Preostalo mlijeko prebacite u lonac, dodajte šećer i vanilin šećer pa sve kuhajte nad umjerenom vatrom do točke vrenja.

Smanjite vatru i dodajte mješavinu od pudinga i mlijeka. Energično sve miješajte pjenjačom dok se se pretvori u gustu smjesu. Maknite s vatre, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

U ohlađeni puding električnim mikserom umiješajte maslac sobne temperature. Ovako pripremljenu kremu podijelite na 5 jednakih dijelova pa nadjenite biskvite. Ukoliko želite sačuvajte malo kreme i za ukrašavanje kolača.

Za čokoladu glazuru:

Nad parom otopite ulje i čokoladu. Otopljeno ostavite sa strane da se malo ohladi, a zatim prelijte preko ohlađenog kolača.


Svi recepti