Čokoladna torta s narančom

Dolcella

Čokoladna torta s narančom

Sastojci:

Za biskvit:

5 bjelanjaka
prstohvat soli
140 g kvalitetne tamne čokolade
140 g maslaca
100 g smeđeg šećera
1 Dolcela Naranča šećer
5 žumanjaka
ocijeđeni sok 1 naranče
85 g mljevenih oraha
55 g Dolcela Gussnela
45 g Glatkog brašna Podravka
1 žličica Dolcela praška za pecivo

Za kremu od sira i naranče:

130 g maslaca
100 g šećera u prahu
50 g kakaa u prahu
60 g cijeđenog narančinog soka, lagano zagrijanog
100 g krem sira

Za čokoladni ganache:

200 g kvalitetne tamne čokolade
300 g slatkog vrhnja

Za dekoraciju:

100 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje
1 žličica kokosovog ulja
60 g čokoladnih kuglica
ušećerena korica naranče


Priprema

Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup za torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i lagano namastite. Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg. Čokoladu otopite na pari i odložite sa strane da se malo ohladi.

U drugoj zdjeli mikserom miješajte maslac dok ne postane mekan. Dodajte mu smeđi šećer i šećer naranča te nastavite miješati dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu i nastavite sve miješati. Zatim dodajte žumanjke, sok cijeđene naranče, mljevene orahe, prosijani gussnel, brašno i prašak za pecivo pa opet sve dobro izmiješajte. U ovoj fazi smjesa će biti dosta gusta.

Smjesi zatim dodajte jednu trećinu pripremljenih bjelanjaka te ih snažno umiješajte kako bi omekšala. Sada u nekoliko navrata vrlo nježno umiješajte ostatak bjelanjaka. Takvu smjesu razdijelite na tri približno jednaka dijela pa jednu po jednu pecite u pripremljenom kalupu za tortu, oko 15 – 20 minuta.

Pečemo ih razdvojeno kako bi se sve tri ravnomjerno ispekle, ali ako želite, budući da biskvit možete peći i odjednom, u kalupu promjera 23 – 24 cm pa ga pečenog narezati na dvije kore. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ohladite. Ohlađene biskvite nadjenite kremom tako da ga prvo stavite na stalak za tortu i na njega ravnomjerno rasporedite polovicu kreme od sira i naranče.

Poklopite sve drugom korom i ponovite postupak premazivanja kreme. Poklopite trećom korom, a zatim sve premažite čokoladnim ganacheom. Ganache dobro zagladite oko cijele torte, a nakon toga tortu stavite u hladnjak na sat vremena. Ostatke ganachea sačuvajte za dekoraciju. Kada se torta dobro ohladi ukrasite je tako da po njenom rubu slastičarskom vrećicom istisnete otopljenu čokoladu u tankom mlazu. Po želji rub torte ukrasite i ostatkom ganachea pa posložite Kviki lols kuglice. Na kraju tortu posipajte s malo ušećerene korice naranče.

Krema od sira i naranče:

U zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer u prahu. Tucite sve mikserom dok ne postane kremasto. Dodajte kakao u prahu i sok naranče pa nastavite miješati dok se sastojci potpuno ne povežu. Na kraju dobro umiješajte i krem sir. Ovako pripremljenu kremu stavite u hladnjak da se ohladi, a zatim njome nadjenite tortu.

Čokoladni ganache:

Čokoladu fino nasjeckajte i prebacite u zdjelu. Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja pa njime prelijte nasjeckanu čokoladu. Ostavite sve nekoliko minuta kako bi vrhnje otopilo čokoladu, a zatim dobro promiješajte da dobijete glatku kremu. Ostavite kremu da se dobro ohladi i stisne, a prije premazivanja torte izradite je mikserom da omekša i postane maziva.

Za dekoraciju:

Nad parom otopite čokoladu i kokosovo ulje. Dobro sve promiješajte pa prebacite u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje.

Posluživanje

Po želji rub torte ukrasite i ostatkom ganachea pa posložite čokoladne kuglice. Na kraju tortu posipajte s malo ušećerene korice naranče.


Svi recepti