Čokoladni flan

Dolcella

Čokoladni flan

Sastojci:

Za flan:

120 g kvalitetne tamne čokolade
250 ml mlijeka
125 ml slatkog vrhnja
75 g šećera
2 velika jaja
2 žumanjka
1 vrećica Dolcela cimet šećera
1 vrećica Dolcela vanilin šećera
prstohvat kajenskog papra
prstohvat soli

Za karamel:

150 g šećera
60 ml vode
maslaca za premazivanje ramekina


Postupak

Za flan:

Čokoladu nasjeckajte i prebacite je u vatrostalnu zdjelu. Mlijeko i vrhnje pomiješajte u lončiću pa ih zagrijte do vrenja. Prelijte ovom smjesom nasjeckanu čokoladu, ostavite nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila, a zatim sve dobro promiješajte da se sastojci prožmu.

Jaja, žumanjke, šećer, vanilin šećer, cimet šećer, kajenski papar i sol pjenasto umutite. Lagano dolijte mješavinu mlijeka, vrhnja i čokolade umućenim jajima. Prvo dodajte manju količinu kako bi se jaja temperirala, a onda i ostatak. Dobro sve promiješajte.

 

Pripremite ramekine:

Zagrijte pećnicu na 160°C Šest ramekina (zapremnine 150 ml) stavite na kratko u pećnicu kako bi se malo zagrijali.

 

Pripremite karamel:

U loncu debljeg dna pomiješate šećer i vodu. Zagrijavate sve na srednje-jakoj vatri, ne miješajte. Kada prokuha i stvore se mjehuru pojačajte vatru i kuhajte do svijetle zlatne boje. Odmah maknite s vatre i pažljivo ulijte po malo karamela na dno svakog zagrijanog ramekina. Kada se posudice malo ohlade premažite rubove s maslacem. Pazite da se ne opečete karamelom.

 

Pripremite flan:

Kroz sitno cijedilo nalijte pripremljenu smjesu od jaja, mlijeka, vrhnja i čokolade u ramekine. Cijedilo koristimo kako bi izbjegli nastajanje grudica i zračnih mjehurića. Složite napunjene ramekine u veću i dublju posudu za pečenje

U posudu nalijte kipuću vodu do pola visine ramekina te pažljivo sve stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 160°C. Flan pecite 25 - 30 minuta ili dok ne primijetite da se stisnuo. Izvadite iz pećnice i iz parne kupelji, te ohladite.

Svaki ohlađeni ramekin okružite nožem kako bi odvojili kremu od ruba posude te ih pažljivo preokrenite na tanjurić. Servirajte uz bobičasto voće.


Posjetite nas na podravka.hr
dolcela Imaš pravo na slatko