Gingerbread torta – torta s okusom medenjaka za Božićni stol

Dolcella

Gingerbread torta – torta s okusom medenjaka za Božićni stol

Sastojci:

Za biskvit:

360 g brašna
1 vrećica Dolcela praška za pecivo
prstohvat soli
2 žličice cimeta u prahu
1 žličica mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog kardamoma
4 velika jaja
150 g smeđeg šećera
1 Dolcela rum šećer
1 Dolcela cimet šećer
3 žlice javorovog sirupa
240 ml suncokretovog ulja
200 g grčkog jogurta

Za kremu od mascarpone sira i bijele čokolade:

200 g bijele čokolade
250 g mascarpone sira
200 g slatkog vrhnja
2 – 3 žlice šećera u prahu (ako volite manje slatko može i bez šećera)
1 Dolcela vanilin šećer

Za kremu od maslaca i bjelanjka:

3 bjelanjka
prstohvat soli
150 g šećera
150 g maslaca, sobne temperature

Za ušećereni ružmarin:

3 – 4 grančice ružmarina
100 g šećera
100 g vode
i još
100 g šećera za posipanje


Postupak

Za biskvit:

Pripremite dva kalupa za torte promjera 20 cm tako da ih obložite papirom za pečenje. U zdjeli dobro pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet, đumbir i kardamom. U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer, Dolcela rum šećer, Dolcela cimet šećer i javorov sirup pa sve miješajte mikserom dok se sastojci ne pretvore u gustu, kremastu i pjenastu smjesu.

Ovoj smjesi dodajte ulje tako da ga dolijevate u tankom, polaganom mlazu neprestano miješajući mikserom. Kada umiješate svo ulje smanjite brzinu miksera i naizmjenice, u tri navrata, dodavajte grčki jogurt i sadržaj iz prve zdjele. Cijelo vrijeme miješajte lagano mikserom i neka zadnje dodavanje bude sadržaj iz prve zdjele.

Na kraju sve izmiješajte još toliko da se svi sastojci prožmu u glatku smjesu za biskvit. Dobivenu smjesu podijelite na dva jednaka dijela pa ih rasporedite u pripremljene kalupe za torte. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 30 minuta ili dok biskviti ne polože test čačkalicom. Pečene biskvite izvadite iz pećnice, pažljivo ih preokrenite na rešetu i ostavite da se ohlade. Ohlađene prerežite na pola kako bi dobili četiri jednake, okrugle kore.

Prvu koru stavite na pladanj za torte pa je premažite trećinom kreme od mascarpone sira i bijele čokolade. Poklopite je drugom korom pa i nju premažite istom kremom. Nastavite postupak s preostale dvije kore i kremom. Ovako složenu tortu odložite u hladnjak na jedan do dva sata kako bi se krema učvrstila. Ohlađenu tortu ravnomjerno premažite kremom od bjelanjaka i maslaca. Ukrasite je keksima medenjacima i ušećerenim ružmarinom.

Do posluživanja je držite u hladnjaku.

 

Za kremu:

Bijelu čokoladu natrgajte na manje komade pa je otopite nad parom. Ostavite je sa strane da se malo hladi. U zdjeli za miksanje pomiješajte mascarpone sir, slatko vrhnje, šećer u prahu i vanilin šećer pa sve miješajte mikserom dok se sastojci ne povežu u kremastu i gustu smjesu. Dodajte prohlađenu bijelu čokoladu i nastavite miksati dok krema ne postane čvrsta, ali pazite da je ne premiješate. Ovako pripremljenom kremom nadjenite pečene biskvite.

 

Za kremu od bjelanjaka i maslaca

Bjelanjke i šećer pomiješajte u zdjeli pa ih stavite kuhati nad paru. Kuhajte ih neprestano miješajući dok se sav šećer ne otopi, a bjelanjci ne postanu pjenasti i bijeli. Ukoliko želite biti sigurni da su bjelanjci termički obrađeni koristite kuhinjski termometar i kuhajte ih dok ne dosegnu temperaturu od 70 stupnjeva.

Kuhane bjelanjke prebacite u posudu za miksanje pa ih miksajte dok se ne ohlade na sobnu temperaturu i pretvore u sjajan i čvrsti snijeg. Dok to radite bjelanjcima dodavajte kockicu po kockicu omekšalog maslaca i svaki komad dobro umiješajte kako bi se sastojci povezali. Nakon podužeg i upornog miješanja dobit ćete kompaktnu i glatku kremu idealnu za ukrašavanje.

 

Za ušećereni ružmarin:

Grančice ružmarina operite pod mlazom hladne vode i ostavite da se osuše sa strane . U manjem loncu pomiješajte šećer i vodu pa sve kuhajte nad umjerenom vatrom dok voda ne zakuha i ne pretvori se u sirup.

Kuhajte još 2 – 3 minute, smanjite vatru i ubacite grančice ružmarina. Nastavite kuhati još 3 minute.

Maknite lonac s vatre i vilicom pažljivo izvadite ružmarin iz sirupa pa ga ostavite na rešetki da se ocijedi i osuši. Dok se ružmarin suši preostalih 100 g šećera sameljite u električnoj sjeckalici. Osušeni ružmarin dobro uvaljajte u mljeveni šećer i koristite kao dekoraciju.


Svi recepti