Kolač od keksa i pudinga (bez pečenja)

Dolcella

Kolač od keksa i pudinga (bez pečenja)


Sastojci:

500 g petit beurre keksa
3 - 4 žlice mlijeka

Krema od vanilija (puding krema):

700 ml mlijeka
2 Dolcela Pudinga vanilija
1 Dolcela Vanilin šećer
120 g šećera
250 g maslaca (sobne temperature)

Šlag pjena:

2 Dolcela Šlag pjene
200 ml vode
1 Dolcela Vanilin šećer


Priprema:

Za puding kremu pomiješajte oba praška za puding sa 6 žlica šećera (120 g). Od 700 ml mlijeka oduzmite 10-ak žlica pa ih dobro pomiješajte sa smjesom pudinga i šećera.

Ostatak mlijeka stavite u lonac s debljim dnom pa ga zagrijte do vrenja, odmaknite s vrate, dodajte razmućenu smjesu s praškom za puding te vratite na vatru. Vatru smanjite na srednje jaku do laganu. Nastavite miješati oko 2 minute, odnosno dok se krema ne zgusne.

Kremu prebacite u posudu otpornu na toplinu, što vam je veća posuda brže će se ohladiti krema. Kremu prekrijte prozirnom folijom te ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. U ohlađenu kremu umiješajte električnom miješalicom 250 g maslaca sobne temperature. Krema je odmah spremna za korištenje.

Za šlag pjenu, u visoku posudu ulijte 200 ml hladne vode. Dodajte sadržaj obje vrećice šlag pjene, šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte mikserom na najjačoj brzini oko 2 minute. Šlag ne trebate jako istući kako bi vam se lakše mazao.

Od ukupne količine keksa odvojite 3-4 komada te sameljite ili usitnite pa stavite po strani za kasnije ukrašavanje.

Pripremite kalup okvirnih dimenzija 25 x 20 cm te ga obložite papirom za pečenje. U kalup postavite red petit beurre keksa, pokapajte ih mlijekom pa stavite puding kremu. Dovoljno je da premažete tankim slojem (4- 5 žlica).

Preko kreme postavite jednak sloj šlaga pa i njega špatulom premažite preko cijelog sloja keksa. Postavite nove kekse, pokapajte žlicom mlijeka. Ponovo postavite sloj puding kreme pa preko toga sloj šlaga. Postavite treći red keksa, pokapajte mlijekom, postavite puding kremu pa šlag. Na kraju postavite zadnji red keksa, njih nemojte kapati mlijekom te spremite u hladnjak da se kolač malo stisne.

Kolač izvadite iz kalupa pa cijelog premažite šlagom i pospite mljevenim keksima ili ostavite u kalupu pa samo gornji sloj premažite šlagom i pospite mljevenim keksima. Režite na kocke te kolač spremite u hladnjak.

Posluživanje

Poslužite ohlađeni kolač.

Savjet

Kekse možete namočiti u likeru od naranče umjesto u mlijeku.


Svi recepti