Monte torta s lješnjacima, čokoladom i vanilijom

Dolcella

Monte torta s lješnjacima, čokoladom i vanilijom


Sastojci:

Za biskvit:

6 bjelanjaka
prstohvat soli
130 g šećera
150 g pečenih i nasjeckanih lješnjaka
6 žlica Podravka Glatkog brašna

Za kremu od vanilije:

500 ml mlijeka
1 Dolcela Puding vanilija
50 g šećera
3 žumanjka
1 žlica Podravka Glatkog brašna
1 Dolcela Vanilin šećer
125 g maslaca

Za kremu od čokolade:

500 ml mlijeka
1 Dolcela Puding čokolada
50 g šećera
3 žumanjka
1 žlica Podravka Glatkog brašna
1 žilca kakaa u prahu
1 Dolcela Vanilin šećer
125 g maslaca

Za premazivanje i ukrašavanje:

200 g Lino Lade Gold
5 – 6 keksa s maslacem, grubo natrganih
500 ml slatkog vrhnja za šlag


Priprema:

Za biskvit, u čistoj posudi za miksanje pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa sve miješajte električnim mikserom dok se ne zapjeni. Dodavajte žlicu po žlicu šećera i neprestano sve miksajte dok se sve ne pretvori u sjajan i čvrsti snijeg.Na kraju miješajući najnižom brzinom umiješajte brašno. Kalup za torte promjera 24 – 26 cm obložite papirom za pečenje pa po njemu rasporedite pečene i nasjeckane lješnjake. Preko lješnjaka nanesite smjesu za biskvit. Pecite sve 15 – 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C ili dok ne isprobate test čačkalicom koja mora izaći čista iz pečenog biskvita. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i pažljivo ga preokrenite na rešetku za hlađenje.

Kada se biskvit ohladi, premjestite ga na tanjur za posluživanje, premažite slojem Lino Lade Gold i pospite natrganim keksima s maslacem. Ovako premazan biskvit ponovno omotajte metalnim obručem za torte, pa ga nadjenite prvo kremom od vanilije, a zatim kremom od čokolade koje ćete pripremiti ovako. Za kremu od vanilije, mlijeku oduzmite pet žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte do vrenja. Puding od vanilije izmiješajte sa šećerom, žumanjcima, vanilin šećerom, brašnom i s mlijekom koje ste prije odvojili. Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding. Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, nekoliko minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje. Kremu maknite s vatre, stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi. Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane bijelo-pjenast. Umiješajte ga u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električnog miksera. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.

Za kremu od čokolade, mlijeku oduzmite pet žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte do vrenja. Puding od čokolade izmiješajte sa šećerom, žumanjcima, vanilin šećerom, brašnom, kakaom i mlijekom koje ste prije odvojili. Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding. Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, nekoliko minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje. Kremu maknite s vatre, stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi. Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane bijelo-pjenast. Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električnog miksera. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.

Kreme poravnajte pa sve ostavite u hladnjaku nekoliko sati kako bi se učvrstilo. Ohlađeno izvadite iz hladnjaka, pažljivo maknite obruč i na kraju tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem.

Posluživanje

Po želji je ukrasite ribanom čokoladom i sjeckanim lješnjacima i odmah poslužite.

Savjet

Lino Ladu Gold ćete lakše namazati na tortu ako je lagano zagrijete. To je najjednostavnije napraviti tako da staklenku uronite u kipuću vodu na nekoliko minuta.


Svi recepti