Mramorni kuglof na lakši način

Dolcella

Mramorni kuglof na lakši način

Sastojci:

Za svijetlu smjesu:

30 g grožđica
2-3 žlice ruma ili narančinog soka
1 Dolcela Muffins
1 jaje
50 ml ulja
125 ml mlijeka
naribana korica 1 naranče

Za tamnu smjesu:

1 Dolcela Muffins čokolada
1 jaje
100 ml ulja
150 ml slatkog vrhnja
2 žlice teranina ili ruma
2 -3 žlice čokoladnih zvjezdica iz pakiranja s mješavinom

Za šećernu glazuru:

100 g šećera u prahu
2-3 žlice mlijeka
1 Dolcela vanilin šećer


Priprema:

Za svijetlu smjesu, u zdjelici pomiješajte grožđice i rum (ili narančin sok za bezalkoholnu verziju). Ostavite ih da se namakaju dok pripremate smjesu. U posudu za miješanje prvo stavite mješavinu za muffine. Dodajte jaje, ulje, mlijeko i narančinu koricu pa sve miješajte mikserom na srednjoj brzini 2 – 3 minute ili dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu. Nakon toga lagano umiješajte ocijeđene grožđice.

Za tamnu smjesu, u posudu za miješanje stavite mješavinu za čokoladne muffine. Dodajte jaje, ulje, slatko vrhnje i teranino pa sve miješajte mikserom na srednjoj brzini 2 – 3 minute ili dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu. Na kraju lagano umiješajte čokoladne zvjezdice.

Za pripremu kuglofa, manji kalup za kuglof Ø 20 cm, premažite uljem i posipajte brašnom ili krušnim mrvicama. Višak brašna/mrvica otresite iz kalupa pa u njega rasporedite pripremljene smjese. U kalup naizmjence stavljajte žlicu svijetle i tamne smjese dok ih sve ne potrošite. Na kraju sve lagano promiješajte nožem kako bi postigli mramorni efekt. Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 45 minuta ili dok ne položi test čačkalicom. Pečeni kuglof izvadite iz pećnice i odmah ga pažljivo preokrenite na rešetku. Ostavite ga u kalupu da se malo ohladi, a tek onda pažljivo maknite kalup. Kuglof potpuno ohladite, a zatim ga posipajte šećerom u prahu ili šećernom glazurom.

Za šećernu glazuru, u zdjelici pomiješajte šećera u prahu, mlijeko i ekstrakta vanilije kako biste dobili glatku i gustu bijelu glazuru.

Posluživanje

Glazuru pažljivo prelijte preko kuglofa, zatim pospite čokoladnim zvjezdicama i poslužite.

Savjet

Za bezalkoholnu verziju, umjesto teranina ili ruma, koristite Dolcela Rum šećer pomiješan s narančinim sokom ili Dolcela Naranča šećer.


Svi recepti