Za muffine:
120 g maslaca
150 g šećera
1 Dolcela Limun šećer
prstohvat soli
2 jaja
2 žlice limunova soka
1 žličica naribane limunove korice
150 g čvrstog jogurta
200 g Podravka Glatkog brašna
1,5 žličica Dolcela Praška za pecivo
20 g maka u zrnu
Za marscapone kremu:
4250 g mascarpone sira
1 Dolcela Limun šećer
1-2 žlice šećera u prahu
1 žlica limun kreme
100 ml slatkog vrhnja
Za limun kremu (Lemon curd)
70 ml limunova soka
100 g šećera
prstohvat soli
4 žumanjka
70 g maslaca
Za dekoraciju
mak u zrnu za posipanje
kriške limuna
Za muffine, maslac otopite, dodajte šećer, limun šećer i sol, pa žicom izmiješajte. Potom dodajte jedno po jedno jaje, limunov sok i koricu i sve dobro sjedinite. Dodajte i čvrsti jogurt i još jednom sve dobro izmiješajte u glatku smjesu. Na kraju dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo i mak u zrnu, pa žicom sve dobro izmiješajte u čvršću glatku smjesu bez grudica. Uzmite kalup za muffine, obložite ga papirnim košaricama i rasporedite smjesu svugdje ravnomjerno. Muffine pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta dok ne porumene. Pečene muffine izvadite iz kalupa na žicu za hlađenje.
Za limun kremu, u posudu stavite svježe iscijeđeni sok limuna, šećer, sol i žum Svakom muffinu izdubite sredinu uz pomoć bušača za paprike, ili pomoću nožića i žličice. Može i metalnim nastavkom za ukrašavanje. Pazite samo da ne idete do dna muffina. Jednu žlicu limun kreme odvojite sa strane za mascarpone kremu. Ostatak limun kreme stavite u vrećicu kojoj ste odrezali vrh, pa svaku rupicu napunite kremom do vrha. Ovako napunjene muffine stavite u hladnjak dok pripremate mascarpone kremu.
Za mascarpone kremu, u posudu stavite mascarpone sir, limun šećer, šećer u prahu i jednu žlicu limun kreme koju ste sačuvali, pa mikserom kratko miješajte da se lijepo sjedini. Ulijte tekuće slatko vrhnje i izmiješajte mikserom do kraja još par minuta, dok ne dobijete lijepu pjenastu kremu. Svaki muffin ukrasite mascarpone kremom uz pomoć slastičarske vrećice i željenog nastavka.
Pospite s malo maka u zrnu, ukrasite kriškama limuna i poslužite.
Muffini su najbolji još svježi, ali ako ih koristite nakon čuvanja u hladnjaku, pustite da odstoje na sobnoj temperaturi barem 30 minuta da malo popuste. Ako vam ostane viška limun kreme, možete je čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi do 2 tjedna, a možete je iskoristiti za nadijevanje palačinki, krafni, ili za razne druge poslastice.
Svi recepti