Nougat torta

Dolcella

Nougat torta

Sastojci:

Za biskvit:

80 g maslaca
5 bjelanjaka
prstohvat soli
100 g šećera
1 Dolcela vanilin šećer
5 žumanjaka
100 g mljevenih lješnjaka
2 žlice Dolcela Gussnela
2 žlice kakaa u prahu
1 žličica Dolcela praška za pecivo

Za kremu:

400 ml mlijeka
1 Dolcela premium puding nougat
60 g šećera
80 g maslaca

Za ganache:

250 g kvalitetne čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli

Za dekoraciju:

¼ ganache iz gornjeg recepta
2 keksa s maslacem, grubo namrvljena
40 g lješnjaka, tostiranih i sitno nasjeckanih


Postupak

Za biskvit:

Maslac otopite na laganoj vatri pa ga kuhajte dok ne postane zlatno-smeđe boje i dobije orašasti miris. Zatim ga stavite sa strane da se malo ohladi. Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke i šećer pa sve miješajte mikserom dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu.

Potom lagano u tu smjesu umiješajte kakao u prahu, Gussnel, mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i otopljeni maslac. Nastavite kratko miješati mikserom dok se svi sastojci ne prožmu. Sada nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Učinite to iz dva ili tri puta.

Dva manja kalupa za tortu (promjera 18 – 20 cm) obložite papirom za pečenje pa u njih ravnomjerno rasporedite dobivenu smjesu za biskvit. Pecite smjesu u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta ili dok test s čačkalicom ne pokaže da je pečena. Pečene biskvite izvadite iz pećnice i dobro ohladite. Ohlađene prerežite na pola tako da dobijete četiri kore približno iste debljine.

Prvu koru stavite na tanjur za tortu pa ga premažite trećinom pripremljene nougat kreme. Poklopite kremu drugom biskvitnom korom i ponovite postupak s premazivanjem kreme. Slažite tortu ovako dok ne iskoristite sve sastojke. Zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.

Ohlađenu tortu premažite ganacheom, dobro je zagladite pa je ukrasite kuglicama od lješnjaka i čokolade. Do posluživanja čuvajte tortu u hladnjaku.

 

Za nougat kremu:

Odmjerite 400 ml mlijeka pa mu oduzmite nekoliko žlica, a preostalo zagrijavajte na laganoj vatri. Dolcela puding izmiješajte sa šećerom i onih nekoliko žlica mlijeka koje ste oduzeli. Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding. Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, oko desetak minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.

Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi. Maslac sobne temperature izmiješajte električnom miješalicom da postane bijelo pjenasti. Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električne miješalice. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.

 

Za ganache:

Čokoladu sitno nasjeckajte pa je stavite u vatrostalnu zdjelu. Vrhnje stavite u lončić i zagrijavajte do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite sve nekoliko minuta kako bi vrućina vrhnja otopila čokoladu. Zatim dodajte prstohvat soli i sve dobro promiješajte dok ne dobijete finu i glatku čokoladnu smjesu. Jednu četvrtinu smjese odmah odvojite i sačuvajte za kuglice kod završne dekoracije. Ostatak kreme – ganache, dobro ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa u frižideru. Hladni ganache izradite mikserom u glatku i prozračnu kremu prije nego ga nanesete na tortu.

 

Za dekoraciju:

U četvrtinu ganachea koji ste odvojili umiješajte namrvljene kekse i sjeckane lješnjake. Ostavite sve u hladnjaku da se dobro ohladi. Od ohlađene smjese grabite žličicom male hrpice pa svaku dlanovima oblikujte u kuglicu. Po želji kuglice uvaljajte u još sjeckanih lješnjaka. Kuglicama ukrasite tortu.


Svi recepti