Novogodišnja torta s bademima

Dolcella

Novogodišnja torta s bademima

Sastojci:

Za tortu promjera 18 cm ili 22-24 cm ako radite s tri kore

Za biskvit:

6 jaja odvojeno bjelanjci i žumanjci
180 g šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
100 g glatkog brašna
20 g Dolcela Gussnel škrobnog brašna
1 žličica Dolcela Praška za pecivo
120 g mljevenih badema
prstohvat soli

Za orange curd:

4 žumanjka
125 g šećera
45 g Dolcela Gussnel škrobnog brašna
300 g narančinog soka + korica svih naranči
40 g maslaca

Za kremu od marscaponea:

500 g mascarponea
300 g mliječnog vrhnja za šlag
75 g šećera u prahu
1 žlica javorova sirupa

Narančin sok za preljev:

sok jedne naranče kuhati s 1-2 žlice šećera dok se šećer ne otopi


Postupak

Pećnicu zagrijte na 170°C, a dva kalupa ili jedan veći premažite maslacem i dno obložite papirom za pečenje. Bjelanjke i prstohvat soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte pola šećera i miksajte dok se sav šećer ne otopi. Žumanjke miksajte na najvećoj brzini sa ostatkom šećera i bourbon vanilijinim šećerom dok smjesa ne postane blijeda i voluminoznija. U žumanjke prosijte brašno, škrob, prašak za pecivo te dodajte mljevene bademe. Izmiješajte špatulom, a zatim u tri navrata dodajte snijeg od bjelanjaka – prvo malu količinu koju ćete špatulom umiješati energično kako biste ‘razbili’ žutu smjesu. Zatim u dva navrata dodajte ostatak šauma te ga miješajte lagano, pazeći da ne izbijete zrak. Prebacite u kalup(e), poravnajte površinu i pecite oko 30 min – vrijeme pečenja ovisi o veličini kalupa i visini biskvita u njemu. Ako pečete u 18 cm, dobro je peći u dvije ture kako vam se biskvit ne bi presušio i tada će vam trebati oko 25 min za svaki biskvit. Ako pečete u 22-24 cm odjednom, trebat će vam oko 40-45 min. Ohladite 10 minuta u kalupu, zatim tankim nožem odvojite biskvit od ruba kalupa i izvrnite ga na rešetku za hlađenje. Dobro ohlađeni biskvit razrežite na pola ili na tri dijela ako radite jedan veliki.

Dok se biskvit hladi, prirpemite curd: Izmiješajte sve sastojke osim maslaca pa kuhajte uz često miješanje na najlaganijoj mogućoj vatri dok krema ne postane gusta (poput pudinga) i sjajna, oko 15 min. Na kraju umiješajte maslac, pokrijte prozirnom folijom i ohladite. Za kremu od mascarponea izmiješajte mascarpone, šećer i javorov sirup pa dodajte dobro ohlađeno vrhnje (tekuće). Miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu (samo ne predugo da ne pretučete vrhnje, tada postane zrnasto i grudasto). Ohladite do korištenja.

Slaganje torte:

Prvi biskvit opasajte obručem od kalupa za tortu pa natopite s 2 žlice soka od naranče, zatim tanko premažite kremom od mascarponea. Pomoći slastičarske vrećice kremom od mascarponea napravite rub tako da krema izglčeda kao dječji bazenčić, a u sredinu stavite orange curd, oko 2 pune žlice. Stavite biskvit i ponavljajte. Oko 1/3 kreme vam treba ostati za premazivanje izvana no prvo tortu dobro ohladite da očvrsne. Ohlađenu tortu premažite i izvana i ukrasite po želji. Držite u hladnjaku.


Svi recepti