Panettone s čokoladom

Dolcella

Panettone s čokoladom


Sastojci:

80 g mlake vode
60 g brašna za dizana tijesta
1 Dolcela Instant kvasac
10 g šećera

Za prvo tijesto:

260 g brašna za dizana tijesta
½ žličice soli
70 g mlake vode
1 jaje
80 g šećera
60 g omekšalog maslaca

Za začinsku mješavinu:

30 g meda
ribana korica jedne naranče
ribana korica jednog limuna
1 Dolcela Vanilin šećer
1 žlica ruma

Za drugo tijesto:

60 g omekšalog maslaca
1 jaje
1 žumanjak
120 g brašna za dizana tijesta

70 g kandirane korice naranče
70 g tamne čokolade u kapljicama
maslac za premazivanje
perla šećer i listići badema za posipanje


Priprema:

Za smjesu s kvascem u zdjelici pomiješajte vodu, brašno, kvasac i šećer. Sve pomiješajte toliko da se sastojci povežu pa zdjelicu prekrijte folijom i ostavite je sa strane da se smjesa utrostruči zatim krenite pripremati prvo tijesto. Za prvo tijesto u zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte brašno i sol. U sredini brašna napravite udubinu pa dodajte vodu, jaje i šećer te utrostručeni kvasac. Miješajte sve nastavkom za tijesto na laganoj brzini dok se sastojci ne povežu u kompaktno tijesto. Zatim dodajte žlicu po žlicu maslaca, neprestano miješajući. Kada umiješate sav maslac malo povećajte brzinu miksera i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko, mekano i elastično tijesto.

Takvo tijesto prebacite na radnu plohu pa ga vlažnim rukama oblikujte u kuglu. Kuglu prebacite u čistu zdjelu, premažite je s malo ulja, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne utrostruči. Dok prvo tijesto raste pripremite začinsku mješavinu tako da pomiješate med, ribanu koricu limuna i naranče te vanilin šećer. Ova mješavina će vam trebati za drugo tijesto. Kada se prvo tijesto utrostruči krenite pripremati drugo tijesto.

Za drugo tijesto u zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte maslac i šećer pa sve miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte jaje, žumanjak i začinsku mješavinu pa nastavite miješati kako bi se sastojci povezali. Kad se sastojci povežu u glatku smjesu dodajte prvo tijesto, pa sve nastavite mijesiti nastavkom za tijesto. Dodajte komadiće ušećerene naranče i čokoladu. Dugo sve mijesite na laganoj brzini dok se oba tijesta ne povežu u glatku i sjajnu smjesu koja se odvaja od stranica zdjele za miksanje. Takvo tijesto prebacite na radnu plohu. Nekoliko puta ga podignite rukama i udarite s njim o radnu plohu (slap and fold) pa ga oblikujte u kuglu i stavite u zdjelu za podizanje.

Sada krenite sa serijama preklapanja tijesta. Napravite ukupno 3 serije preklapanja unutar sat vremena. Tijesto možete preklapati poput pisma ili ga presavijati. Važno je da sve radite lagano vlažnim rukama kako vam se tijesto ne bi lijepilo za prste. Nakon treće serije preklapanja tijesto podijelite na pola. Svaku polovicu oblikujte u kuglu pa svaku kuglu stavite u papirnatu košaricu za panettone. Obje prekrijte folijom i stavite u hladnjak preko noći. Sutradan ih izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi da se podižu. Ovo podizanje može trajati i do 5 sati jer je jako važno da tijesto naraste do samog vrha košarice, zato budite strpljivi.

Podignute panettone križno zarežite na vrhu. Na svaki zarez stavite po komadić maslaca i sve posipajte perla šećerom i listićima badema. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 160 °C 30 – 35 minuta ili dok se lijepo ne zarumene. Pečene panettone izvadite iz pećnice pa na dno svakog zabodite po 4 štapića za ražnjiće. Pažljivo ih preokrenite i pomoću štapića objesite nad lonac ili neku dublju posudu. Ostavite ih tako da se hlade najmanje 4 sata.

Posluživanje

Ohlađene panettone narežite i odmah poslužite ili ih omotajte u foliju i čuvajte na suhom za kasnije.

Savjet

Za pripremu koristite brašno s visokim udjelom proteina poput manitobe ili namjenskog brašna za dizana tijesta.


Vrijeme pripreme: 2 dana

Zahtjevnost: složeno

Svi recepti