Kolač od keksa i pudinga (bez pečenja)

Dolcella

Kolač od keksa i pudinga (bez pečenja)


Sastojci:

Za tijesto:

300 g Podravka Glatkog brašna
150 g maslaca
50 g šećera
1 Dolcela Vanilin šećer
1 žličica Dolcela Praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje

Za nadjev:

1 Dolcela Puding čokolada
500 ml mlijeka
80 g šećera
1 žlica kakaa u prahu
1 žličica instant kave
1 žlica ruma
50 g tamne čokolade
80 g maslaca

Za posipanje:

50 g nasjeckanih lješnjaka
šećer u prahu


Priprema:

Za tijesto pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac narezan na listiće pa ga prstima utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto. Odrežite jednu trećinu tijesta kako bi dobili dva različita dijela, jedan veći za podlogu, a jedan manji za čupavi posip.

Za nadjev prašak za puding pomiješajte sa šećerom, kakaom, kavom i dodajte 100 ml mlijeka. Dobro sve izmiješajte pjenjačom kako bi dobili glatku, gustu smjesu. Preostalih 400 ml mlijeka zagrijte do vrenja. Tada smanjite vatru i umiješajte u njega pripremljenu smjesu od praška za puding. Dodajte narezanu čokoladu i rum pa kuhajte sve nad umjerenom vatrom, neprestano miješajući, dok se ne zgusne. Maknite puding s vatre i odmah umiješajte maslac.

Sve dobro promiješajte pa nadjev prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica na vrhu. Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pripremljen i ohlađen veći komad tijesta razvaljajte između dva lista papira za pečenje. Zatim ga pažljivo prebacite u kalup za pite promjera oko 26 cm.

Na tijesto rasporedite pripremljeni nadjev i poravnajte ga žlicom. Drugi dio tijesta naribajte po nadjevu. Na kraju posipajte sve nasjeckanim lješnjacima i pecite pitu u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta ili dok se lijepo ne zarumeni.

Pečenu pitu izvadite iz pećnice i dobro je ohladite.

Posluživanje

Posipajte pitu šećerom u prahu i odmah poslužite.

Savjet

Za dobro prhko tijesto najvažnije je raditi brzo i ne mijesiti dugo.


Svi recepti