Tart pisanica s marelicama i sirom

Dolcella

Tart pisanica s marelicama i sirom


Sastojci:

Za tijesto:

250 g Podravka Glatkog brašna
prstohvat soli
50 g Dolcela Vanilin šećera u prahu
130 g hladnog maslaca
1 žumanjak
1 žlica hladne vode

Za nadjev od sira:

200 g ABC svježi krem sir Classic
1 Dolcela Vanilin šećer
1 Dolcela Limun šećer
30 g Dolcela Vanilin šećera u prahu
1 žličica Dolcela Gussnela
1 jaje

I još:

450 g marelica iz kompota
1 Dolcela svijetli preljev za torte
40 g šećera

Za premaz:

1 bjelanjak

Za dekoraciju:

listići badema
šećer u granulama


Priprema:

Od brašna, soli, šećera, limun šećera i maslaca dlanovima ili u multipraktiku izradite mrvičasto tijesto. Dodajte jaje pa umijesite glatko tijesto. Mijesite što kraće kako bi tijesto ostalo prhko. Oblikujte disk pa razvaljajte tijesto na pobrašnjeloj plohi ili između dva papira za pečenje. Valjajte u oblik jajeta – uže na vrhu, šire prema dnu, na debljinu oko 2 mm. Nožem poravnajte nepravilne rubove kako biste dobili što pravilniji oblik pisanice. Prebacite tijesto na papir za pečenje u velikom plehu. Rub tijesta izrežite na trakice širine oko 1.5 cm i dubine oko 3 – 4 cm. Svaku drugu trakicu preklapajte jednu preko druge kako biste dobili rub nalik pletenici. Dodatno ga dlanovima malo uzdignite kako bi rub bio što viši (tako će vam stati više nadjeva).

Za to vrijeme izmiješajte krem sir, vanilin šećer, limun šećer, šećer u prahu, gussnel i jaje kako biste dobili nadjev. Marelice izvadite iz sirupa, te sačuvajte 250 ml sirupa. Pećnicu zagrijte na 180°C, a rešetku stavite na donju trećinu pećnice. Nadjevom od sira premažite ohlađeno tijesto pa na njega složite polovice marelica. Rub tarta premažite bjelanjkom. Tart pecite oko 25 - 30 minuta tj. dok ne dobije lijepu boju. Za preljev, pomiješajte sadržaj vrećice sa šećerom i 3 žlice sirupa u kojem su bile marelice. Ostatak sirupa zagrijte do vrenja, maknite s vatre, ulijte pripremljenu smjesu i mješajući zagrijte do vrenja. Preljev hladite 1 minutu.

Pažljivo prelijte tart i ostavite ga da se ohladi.

Posluživanje

Ohlađeno ukrasite listićima badema i pospite šećerom u granulama i poslužite.

Savjet

Kako biste bili sigurni da je tart dobro pečen i s donje strane, možete pleh ostaviti 5 minuta na dnu ugašene pećnice.


Svi recepti