Torta od kokosa, lješnjaka i mrkve

Dolcella

Torta od kokosa, lješnjaka i mrkve


Sastojci:

Za biskvit:

260 g Glatkog brašna Podravka
1 žličica Dolcela Praška za pecivo
prstohvat soli
100 g mljevenih pečenih lješnjaka
100 g naribanog kokosa
4 jaja
200 g smeđeg šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
125 g omekšanog maslaca
100 g biljnog ulja
100 g kiselog vrhnja
250 g naribane ili usitnjene mrkve

Za kremu:

250 g mascarponea ili kremastog sira
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
200 g bijele čokolade
200 g mliječnog vrhnja za šlag


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup za tortu (Ø 22-24 cm) premažite maslacem, a dno obložite i papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, prašak, sol, kokos i mljevene pečene lješnjake. Jaja i šećer miksajte na najvećoj brzini dok ne dobijete blijedu smjesu koja je udvostručila volumen. Dodajte maslac, ulje i kiselo vrhnje, pa sve dobro izmiješajte, a na kraju dodajte i mrkvu. Sjedinite obje smjese, prebacite u kalup i poravnajte.

Pecite oko 45 minuta, tj. dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe čista. Pečeni kolač ohladite u kalupu, a zatim ga izvrnite na tanjur i prerežite. Biskvit je dosta nježan, pazite da vam ne pukne kod prebacivanja iz kalupa.

Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Mikserom pomiješajte mascarpone, boubon vanilija šećer i otopljenu bijelu čokoladu. Zatim ulijte tekuće vrhnje za šlag i miksajte dok ne dobijete lijepu, čvrstu kremu. Ohladite do korištenja. Prvu koru biskvita premažite s oko 1/3 kreme, zatim stavite drugu koru, pa premažite tortu i izvana. Ako se odlučite ukrasiti ju kao ja, dio kreme sačuvajte, obojite bojama u prahu ili gelu.

Posluživanje

Tortu držite u hladnjaku do posluživanja. Najbolja je kad se dobro ohladi (preko noći) i kad se krema i biskvit dobro povežu.

Savjet

Lješnjake pripremite tako da ih prvo prepečete na suhoj tavi dok ne zamirišu i počnu dobivati boju. Zatim im skinete kožicu trljajući ih suhom krpom, a onda ih sameljite. Mogu ostati i krupniji komadi, doprinijet će teksturi.


Svi recepti