Torta od pistacija

Dolcella

Torta od pistacija

Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja
110 g šećera
40 g hladne vode
25 g ulja
130 g Podravka Glatkog brašna
110 g mljevenih pistacija
5 g (jedna žličica) Dolcela Praška za pecivo
150 ml mlijeka

Za kremu:

1 Dolcela Puding krema vanilija
500 ml mlijeka
250 g mascarponea
100 g namaza od pistacija
30 g mljevenih pistacija za dekoraciju


Postupak

Za biskvit:

Pećnicu zagrijte na 180°C, a dva okrugla kalupa promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. U većoj posudi miksajte šećer i žumanjke dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Dodajte hladnu vodu i ulje, pa kratko izmiksajte. U posebnoj posudi promiješajte brašno, prašak za pecivo i pistacije, dodajte ih u smjesu sa žumanjcima i lagano promiješajte.

U posebnoj posudi bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Postupno dodajte snijeg od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka. Smjesu ravnomjerno podijelite između pripremljenih kalupa za pečenje. Svaki biskvit pecite na 180°C 15-20 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe suha. Ohlađene biskvite natopite mlijekom. Za kremu, u posudu ulijte hladno mlijeko, dodajte sadržaj vrećice Dolcela Kreme za kolače i miješajte električnom miješalicom srednjom brzinom 2-3 minute. U drugoj posudi izmiksajte mascarpone da postane kremast. U pripremljenu Dolcela kremu dodajte izmiksani mascarpone i namaz od pistacija. Sve sastojke miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kremu podijelite na tri dijela: dva dijela namijenjena slojevima biskvita i otprilike dvije žlice kreme za ukrašavanje torte (sloj oko torte).

Jedan biskvit postavite na tanjur za posluživanje. Ravnomjerno ga premažite polovicom pripremljene kreme. Drugi biskvit stavite preko kreme i nježno ga pritisnite. Preostalu kremu rasporedite preko drugog biskvita, pa oko torte nanesite zadnje dvije žlice kreme. Tortu ukrasite mljevenim pistacijama, lagano ih pritisnuvši u kremu kako bi se lijepo uklopile i stvorile dekorativni izgled.

Posluživanje

Poslužite ohlađeno.

Savjet

Biskvit možete peći i u tri kalupa i tako dobiti tri biskvitne kore. U tom slučaju svaku koru pecite malo kraće. Cijelu smjesu za biskvit možete peći i u kalupu promjera 24 cm pa ohlađenu prerezati po dužini na pola za dvije, ili na tri dijela za tri biskvitne kore. U svakom slučaju čačkalicom provjeravajte je li torta pečena i režite tek kada se ohladi.


Svi recepti