Torta s limunom i mentom

Dolcella

Torta s limunom i mentom

Sastojci:

Za biskvit:

1 Dolcela princes uštipci
2 jaja
100 ml ulja
150 ml tople vode
600 ml mlijeka
30 g šećera
3 pune žlice Lino Lade Gold
100 g tamne čokolade
1 žlica ulja
krokant za posipanje

Za kremu od limuna:

1 Dolcela puding okusa vanilije
100 ml vode
80 g šećera
250 ml cijeđenog soka od limuna
10 listova svježe mente
1 žličica maslaca

Za kremu od mascarpone sira:

300 g mascarpone sira
2 – 3 žlice šećera u prahu
2 – 3 žlice soka od limuna
300 ml slatkog vrhnja


Postupak

Za biskvit:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a okrugli kalup za torte, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje. Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi. U zdjelu stavite jaja i šećer te ih krenite tući mikserom. Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. Oko 7 – 10 minuta.

Pomiješajte brašno, i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam. Isto napravite i s drugom polovicom brašna. Sada lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte. Smjesu prelijte u pripremljeni kalup.

Pecite oko 35 minuta ili dok ne položi test čačkalicom. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, ohladite ga i prerežite na tri jednake kore. Jednu koru prebacite na tanjur za posluživanje i premažite kremom od limuna. Sloj kreme od limuna premažite kremom od mascarpone sira i vrhnja. Preklopite sve drugom korom pa ponovite postupak dvostrukog premazivanja. Na kraju preklopite sve trećom korom pa premažite cijelu tortu preostalom bijelom kremom. Ukrasite tortu kriškama limuna i poslužite je dobro rashlađenu.

 

Za kremu od limuna:

U zdjelici izmiješajte puding od vanilije i vodu. U lončiću pomiješajte limunov sok, šećer i mentu. Kuhajte sve nad umjerenom vatrom dok ne zakuha. Smanjite vatru, izvadite listove mente i umiješajte u lončić mješavinu pudinga i vode. Kuhajte sve neprestano miješajući dok smjesa ne postane jako gusta. Maknite lončić s vatre, prebacite smjesu u zdjelu, umiješajte maslac pa prekrijte sve prozirnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Ohlađenu kremu dobro izmiješajte prije korištenja.

 

Za kremu od mascarponea:

U zdjeli miksera pomiješajte mascarpone, šećer u prahu i limunov sok. Sve miješajte mikserom dok ne postane kremasto. Dodajte slatko vrhnje i nastavite miješati dok se sve ne poveže u čvrstu kremu.


Svi recepti