Torta s lješnjacima, čokoladom i vanilijom

Dolcella

Torta s lješnjacima, čokoladom i vanilijom

Sastojci:

Za biskvit:

6 bjelanjaka
prstohvat soli
130 g šećera
150 g pečenih i nasjeckanih lješnjaka

Za kremu od vanilije:

500 ml mlijeka
1 Dolcela puding od vanilije
50 g šećera
3 žumanjka
1 žlica brašna
1 Dolcela vanilin šećer
125 g maslaca

Za kremu od čokolade:

500 ml mlijeka
1 Dolcela puding od čokolade
50 g šećera
3 žumanjka
1 žlica brašna
1 žlica kakaa u prahu
1 Dolcela vanilin šećer
125 g maslaca

Za premazivanje i ukrašavanje:

200 g Lino Lade Gold
5 – 6 keksa s maslacem, grubo nalomljenih
500 ml slatkog vrhnja za šlag


Postupak

Za biskvit:

U čistoj zdjeli miksera pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa sve miješajte električnim mikserom dok se ne zapjeni. Dodavajte žlicu po žlicu šećera i neprestano sve miksajte dok se sve ne pretvori u sjajan i čvrsti snijeg. Na kraju umiješajte brašno dok miješate mikserom na najmanjoj brzini. Kalup za torte promjera 24 – 26 cm obložite papirom za pečenje pa po njemu rasporedite pečene i nasjeckane lješnjake.

Preko lješnjaka rasporedite smjesu za biskvit od bjelanjaka i brašna. Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15 – 20 minuta ili dok ne položi test čačkalicom. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i pažljivo ga preokrenite na rešetku za hlađenje. Kada se biskvit ohladi premjestite ga na tanjur za posluživanje i premažite ga slojem Lino Lade Gold i posipajte nalomljenim keksima s maslacem.

Ovako premazan biskvit ponovno omotajte metalnim obručem za torte pa ga nadjenite prvo kremom od vanilije, a zatim kremom od čokolade. Poravnajte kreme pa sve ostavite u hladnjaku nekoliko sati kako bi se stislo. Ohlađeno izvadite iz hladnjaka, pažljivo maknite obruč i na kraju tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem. Po želji je ukrasite ribanom čokoladom i sjeckanim lješnjacima i odmah poslužite.

 

Za kremu od vanilije:

Odmjerite 500 ml mlijeka pa mu oduzmite pet žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri. Dolcela puding od vanilije izmiješajte sa šećerom, žumanjcima, vanilin šećerom, brašnom i mlijekom koje ste prije odvojili. Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding. Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, nekoliko minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za

Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi. Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane bijelo-pjenast. Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električnog miksera. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.

 

Za kremu od čokolade:

Odmjerite 500 ml mlijeka pa mu oduzmite pet žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri. Dolcela puding od čokolade izmiješajte sa šećerom, žumanjcima, vanilin šećerom, brašnom, kakaom i mlijekom koje ste prije odvojili. Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding. Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, nekoliko minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.

Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi. Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane bijelo-pjenast. Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električnog miksera. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.


Savjet više:

Lino Ladu Gold ćete lakše namazati na tortu ako je lagano zagrijete. To je najjednostavnije napraviti tako da staklenku uronite u kipuću vodu na nekoliko minuta.


Svi recepti