Uskrsna pinca

Dolcella

Uskrsna pinca


Sastojci:

Za 2 komada:

400 g Glatkog brašna Podravka
1 Dolcela Instant suhi kvasac
1 Dolcela Limun šećer
1 Dolcela Naranča šećer
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
50 g meda
75 g otopljenog maslaca
100 ml toplog mlijeka
1 jaje
3 žumanjka

Za premazivanje:

1 jaje
2 žlice mlijeka

Granulirani šećer:

50 g šećera u prahu
5 ml vode


Priprema:

Brašno pomiješajte sa šećerima i kvascem, a zatim dodajte maslac, mlijeko, umućena jaja i žumanjke te med. Pomiješajte kuhačom pa umijesite mekano i glatko tijesto. Mijesite oko 10 minuta, dok tijesto ne bude glatko i počne se lijepo odvajati od posude. Tijesto u zdjeli pokrijte plastičnom folijom ili s dvije krpe pa ostavite na sobnoj temperaturi da se diže 3-4 sata ili preko noći. Ovo je masno i teško tijesto pa se sporije diže i treba mu vremena.

Dok se tijesto diže, pripremite granulirani šećer. Šećer u prahu i vodu pomiješajte pa rukom umijesite kao tijesto - dobit ćete podatnu kuglicu. Tu smjesu naribajte ili izmrvite rukama na papir za pečenje, a zatim je 3-4 sata sušite u pećnici zagrijanoj na na 50°C. Izvadite iz pećnice i ostavite da se do kraja ohladi i stvrdne na papiru za pečenje.

Kada se tijesto za pincu udvostručilo, premijesite ga, podijelite na dva dijela i svaki oblikujte u lopticu. Malo ju spljoštite, stavite u pleh na papir za pečenje i pokrijte opet folijom ili krpom pa pustite da se diže još 1 sat. Dignuto tijesto premažite jajetom umućenim s malo mlijeka pa ga na vrhu zarežite škarama ili oštrim nožem. Pospite granuliranim šećerom i ostavite da se još malo odmori dok se pećnica zagrijte na 160°C.

Pecite oko 35 min, tj. dok pince ne dobiju lijepu boju i zamirišu.

Posluživanje

Poslužite tople ili hladne.

Savjet

Tijesto za pincu najlakše je umijesiti pomoću samostojećeg miksera, no možete i ručnim mikserom sa spiralnim nastavcima ili rukama.


Svi recepti